Szkoła Podstawowa im. Prymasa Stefana Wyszyńskiego w Łabuńkach Pierwszych

Logo szkoły

Łabuńki Pierwsze 178,

22-437 Łabunie

tel. 84 616 22 02

 

 

BRAWO AGATA!

20 lutego 2018 r. gimnazjaliści: Agata Niemczuk, Wiktoria Grula (obie z kl. III) i Antoni Szykuła (z kl. II) reprezentowali naszą szkołę w II etapie Konkursu Wiedzy o Żywności i Prawidłowym Żywieniu zorganizowanym przez I Prywatne Technikum Hotelarskie mieszczące się przy ulicy Krasnobrodzkiej 22a w Zamościu. W konkursie startowały 23 trzyosobowe drużyny z różnych miejscowości województwa lubelskiego.

Pierwsze zadanie polegało na rozwiązaniu testu pisemnego, w którym uczniowie obliczali wartość energetyczną wybranych zestawów śniadaniowych oraz BMI, a następnie interpretowali otrzymane wyniki. W drugim zadaniu należało rozpoznać 10 przypraw znajdujących się w wylosowanym zestawie w postaci niezmielonej i podać ich kulinarne zastosowanie. Kolejnym konkursowym zadaniem była gra dydaktyczna polegająca na prawidłowym zestawieniu obiadu składającego się z zupy, dania zasadniczego, surówki i napoju, w której oceniano m.in.: prawidłową kolorystykę, konsystencję, zastosowane techniki kulinarne, połączenia smakowe, powtarzalność składników.

Bardzo ciekawym doświadczeniem był pokaz kulinarny przygotowany przez uczennice kl. III Technikum Gastronomicznego pod opieką Pani Bożeny Witkowskiej, podczas którego uczestnicy konkursu samodzielnie przygotowywali pizzę.

Wszyscy konkursowicze otrzymali pamiątkowe Certyfikaty oraz upominki.

Dla nas najważniejszym wydarzeniem tego dnia było to, że I miejsce spośród 69 uczestników  Konkursu Wiedzy o Żywności i Prawidłowym Żywieniu zajęła nasza koleżanka,  Agata Niemczuk z klasy III gimnazjum.

BRAWO AGATA!!!

                                                                                                              Joanna Luterek